مجله خبری اینترنتی شهر نرجه

مجله خبری اینترنتی شهر نرجه

مجله خبری اینترنتی شهر نرجه
مجله خبری اینترنتی شهر نرجه

مجله خبری اینترنتی شهر نرجه

مجله خبری اینترنتی شهر نرجه

بیوگرافی استاد محمدعلی کریمخانی :

استاد محمد علی کریم خانی به سال 1329 در شهر نرجه واقع در استان قزوین متولد شد.از کودکی صدای زیبایش در فضای شهر نرجه طنین انداز بود.وی سپس به تهران مهاجرت کرد و به خواندن مدح و کرامت ائمه اطهار اشتغال نمود.پس از نیم قرن خدمتگذاری اقا ابا عبدالله الحسین افتخار پیر غلامی درگاه اهل بیت عصمت و طهارت را دارا می باشد.صدای داودی استاد به سال 1389 با اهنگ:

      "آمدم ای شاه پناهم بده

      خط امانی ز گناهم بده"

که در وصف حضرت امام رضا(ع)بوده فضای ایران را عطرآگین نمود،و به افتخار شیعه بدان است که اساتید و نوابغی چون محمد علی کریم خانی این چنین در زنده نگه داشتن یاد و نام ائمه معصومین(ع)مجاهدت میکنند و الحق که آهنگ زیبای او در وصف حضرت امام حسین در صفحات موسیقی ایران ماندگار خواهد بود.

"حسین ارام جانم  

        حسین روح و روانم

حسین فکر و خیالم 

        حسین تاب و توانم

حسین دار و ندارم 

         حسین دورت بگردم"



 

استاد کریم خانی یکی از اساتید آواز مذهبی ایران است از بهترین آثار وی می توان به (( آمدم ای شاه پناهم بده )) و همچنین (( نجوای عاشورایی - حسین آرام جانم - حسین روح و روانم )) اشاره کرد در روز های آینده مطالب بیشتری از استاد کریم خانی ارائه می شود.


تحلیل آثار استاد کریم خانی

 

 محمّد على کریم خانى در انتخاب شعر دقت خاصى را مبذول مى‏دارد بطوریکه براى مداحى در یک مجلس و یا یک محفل، اشعار زیادى را مطالعه مى‏کند دیوان‏هاى مختلف را بررسى کرده و با یک دقت نظر، اشعار زیبا، پرمحتوا و اشعارى که از روح والاى شاعران نشأت گرفته باشد را گلچین مى‏نماید.

 همین وسواس در انتخاب شعر کار استاد کریم خانى را از دیگران متمایز کرده است و وقتى این اشعار زیبا با هنر استاد کریم خانى تلفیق مى‏شود زیبایى و ماندگارى کار دو چندان مى‏شود.

 محمّد على کریم خانى همه قابلیت‏هاى صداى خود را بکار گرفته و به عبارتى دیگر با تمام وجود و با صلابتى خاص و با انتخاب زیباترین و در عین حال مناسب‏ترین آهنگ‏هاى دستگاه‏هاى موسیقى اصیل ایران، آثار فاخر و ارزشمندى را ارائه مى‏نماید. از تحریرهاى زیبا و متنوع در اجراهاى ایشان نمى‏توان چشم پوشى کرد.

 

استاد کریم خانى و مراسم سوگوارى شام غریبان

 از جمله بهترین مجالس مداحى محمّد على کریم خانى، مجالس شام غریبان ایشان مى‏باشد. استاد کریم خانى آنقدر مجالس شام غریبان را خوب و عالى اجرا مى‏نماید که هر کسى شور و حال و سوز و گداز ایشان را در این مجالس دیده یا شنیده باشد بر این موضوع صحه مى‏گذارد. مهمترین خصوصیات مجالس مداحى شام غریبان استاد کریم خانى به این شرح مى‏باشد:

 1- انتخاب زیباترین و ناب‏ترین اشعار، مرثیه‏ها و نوحه‏ها.

 2- انتخاب مناسب‏ترین و محزون‏ترین آهنگ‏ها و نواهاى اصیل براى اشعار.

 3- اجراى پر شور و حال مجالس شام غریبان.

 4- اجراى نغمه‏هاى آئینى و سوزناک در مجالس شام غریبان )شام غریبان سحر ندارد رقیه امشب پدر ندارد(.

 5- اوج خوانى در نوحه‏هاى سینه زنى.

 6- مرثیه خوانى سوزناک و محزون.

 7- خواندن زبان‏حال‏هاى پر سوز و گداز.

 در رابطه با بند اول استاد کریم خانى اشعار و مرثیه‏هایى را انتخاب مى‏کند که مبتنى بر فاجعه عظیم عاشورا و شدت مصائب وارده بر اهل بیتِ پیامبرصلى الله علیه وآله مى‏باشد. همچنین ایشان از ملودى‏هاى محزون و اصیل ردیف آوازى ایران استفاده کرده و تلفیق هم زمان این دو مقوله با هم )یعنى اشعار زیبا و ملودى‏هاى غم‏انگیز( و خواندن زبانحال‏هاى مناسب سبب شده تا مجالس شام غریبان ایشان پر شور و حال اجرا شود و هر زمان که به این آثار گوش مى‏دهید گویى این مجالس در همان واقعه 61 هجرى بر پا شده و مداح گویى تمامى آن مصائب را به چشم خود دیده که اینگونه با سوز و گداز اجرا مى‏نماید.

 ناگفته نماند حضور عزاداران خالص و دلباخته و سینه سوخته اهل بیت‏علیهم السلام هم تأثیر زیادى در برپایى بى‏نظیر این مراسم‏ها دارند که مى‏بایست به این امر توجه نمود.

 با توجه به آنچه در بالا بدان اشاره نمودم هنگامى که در خوانسار مجالس شام غریبان با مداحى استاد کریم خانى برپا مى‏شد مردم ولایى و دوستدار اهل بیت‏علیهم السلام از جاى جاى خوانسار و حتى شهرهاى مجاور براى شرکت در این مراسم خود را به تکیه عزادارى مى‏رساندند و از فیض معنوى این مراسم بهره مى‏بردند.

 

 

 استاد کریم خانى و ابتهال ملکوتى »حبّ الحسین«

 

 اثر حبّ الحسین استاد کریم خانى از شاهکارهاى ایشان بوده و هست.

 اوج خوانى استاد کریم خانى در ابتهال معروف حبّ الحسین نمود کامل دارد و کسانى که حبّ‏الحسین ایشان را در مجالس از این مداح حنجره طلایى دیده و شنیده‏اند به وجد آمده و استاد کریم‏خانى را با اللَّه اللَّه، احسنت، ماشاءاللَّه و ذکر صلوات و... بطور مکرّر تشویق کرده‏اند.

 یا رب انصرنا و ارحم شهدائنا و اهلک اعدائنا

 حبّ الحسین وسیله السعداء

وضیاء قد عم بالأرجاء

 سبط تفرع منه نسل المصطفى

و أضاء الأرض بنوره الوضاء

 فهو الکریم ابن الکریم وجده

خیر الأنام و سید الشفعاء

 

  استاد کریم خانى و نجواى عاشورایى و نواهاى ماندگار

 در برنامه نجواى عاشورایى با اجراى استاد کریم خانى چند نکته حائز اهمیت بود که به این شرح مى‏باشد:

 1. استاد کریم خانى همانند اکثر اجراهاى قبلى خود ابتدا با صداى رسا و با صلابت مرثیه‏اى را به زبان عربى و سپس چند بیت مرثیه را به زبان فارسى و آنهم با سوز درون اجرا و سپس نوحه‏ى زیباى »اى ساقى فرزانه« را به زبان شیرین آذرى خوانده و در پایان قسمتى از ابتهال معروف حب الحسین را به زیبایى ارائه نمودند.

 2. هر آنچه در قسمت‏هاى قبلى در رابطه با نحوه مداحى و ظرایف کارى ایشان در مرثیه و نوحه خوانى توضیح داده شده در اثر نجواى عاشورایى به روشنى دیده مى‏شود. انتخاب اشعار زیبا، استفاده از دستگاه‏هاى موسیقى اصیل ایرانى، اجراى پر شور و حال و با سوز و گداز و بهره‏بردن از حنجره استثنایى و نَفَس پر توان از این جمله مى‏باشد. در حقیقت مى‏توان نجواى عاشورایى را عصاره‏اى از سه دهه مداحى جاودانه و پر افتخار استاد کریم‏خانى دانست.

 3. اجراى زیبا و ماندگار همراه با سوز وصف ناشدنى در نواى جاودانه

 »حسین آرام جانم حسین روح و روانم«

 آنقدر اجراى استاد کریم خانى در مجموعه نجواى عاشورایى زیبا و منحصر به فرد است که به گفته آقاى آریا عظیمى نژاد، آقاى مجید مجیدى که ابتدا با مداحى آقاى کریم خانى مخالف بودند چنان تغییر عقیده مى‏دهند که از صداى استاد کریم خانى براى تیتراژ برنامه سایر مداحان اهل بیت‏علیهم السلام آقاى آهنگران و آقاى نزار قطرى نیز استفاده مى‏کنند و این براى بى نظیر بودن کارهاى استاد کریم خانى کافى است.

 

 استاد کریم خانى و نواهاى ماندگار

 حسین علیه السلام آرام جانت ماندگار است

حسین علیه السلام روح و روانت ماندگار است

 چو نجوا مى‏کنى با حضرت عشق

کریم خانى صدایت ماندگار است

 محمّد على کریم خانى در مراسم سوگوارى و به هنگام مرثیه خوانى، زمزمه‏ها و نواهاى حسینى و ماندگارى را به یادگار گذاشته است ایشان با سوز درون و با کلامى آهنگین و با بهره از زیباترین الحان، نغمه‏هاى ماندگارى را ثبت کرده است که معروف‏ترین آنحسین آرام جانم حسین روح و روانم« مى‏باشد.

 این نغمه‏ها و نواها آنقدر گوشنواز و دلنشین هستند که مصداق:

»سخنى که از دل برآید لاجرم بر دل نشیند« مى‏باشد.

 نواى »حسین آرام جانم...« که به زیبایى تمام اجرا گردید سبب شد تا این نوا فراگیر شود بطورى که خیلى از ذاکرین و مداحانى را مى‏شناسم که با تقلید از استاد کریم خانى این نوا را زمزمه کرده ‏اند. حتى در آخرین سفر به کربلاى معلا، مداحانى را دیدم که در صحن و سراى امام حسین‏ علیه السلام این نوا را زمزمه مى‏کنند.

  استاد کریم خانى و شاهکارها و آثار جاودانه

 هر چند کتاب (( نجوای عاشورایی ))از بهترین کارهاى استاد کریم خانى گلچین شده لیکن از بین همین آثار بعضى از آثار جزء شاهکارها و آثار جاودانه ایشان مى‏باشد به طورى که آثار مذکور در آواز مذهبى ایران کم نظیر و حتى بى‏نظیر است.

 در این جا لازم است این آثار را به ترتیب و اولویت از این لحاظ ارائه نمایم:

 1- کلیه مراسم شام غریبان درج شده در این اثر )مجلس اول تا چهارم( صفحات 59 الى 75

 2- مرثیه حضرت مسلم علیه السلام - صداى بى‏نظیر استاد کریم خانى - صفحه 113

 3- ابتهال »حب الحسین« - اوج صداى استاد کریم خانى - صفحه 170

 4- غزل »عاشق شیدایى« - تحریرهاى کم نظیر استاد کریم خانى - صفحه 19

 5- قطعات ساخته شده با صداى استاد کریم خانى و آهنگسازى آریا عظیمى نژاد - صفحات 29 الى 31

 6- »سریر نى« در آواز بیات ترک - صفحه 33

 7- نداى حسین علیه السلام - صفحه 39

 8- برباد رفته در دستگاه ماهور - صفحه 45

 9- مناجات با سیدالشهداء علیه السلام - صفحه 101

 10- فراق کربلا - صفحه 104

 

تقدیر هیئت حضرت ابوالفضل علیه السلام شهرستان خوانسار از استاد کریم خانى

 

 محمّد على کریم خانى در سال 1363 به هیئت حضرت ابوالفضل علیه السلام شهرستان خوانسار آمدند. هم زمان با ورود ایشان به این هیئت با عظمت در شهرستان خوانسار )و حتى ایران(، سبک زیبا و جدیدى از مداحى نیز وارد شهر مذهبى خوانسار شد.

 ورود یک مداح آذرى زبان با صدایى پر توان که به مداحى اهل بیت‏علیهم السلام آن هم به بهترین نحو مبادرت مى‏نمود، در شهرستان خوانسار که سالیان متمادى عزادارى سنتى، با شکوه خاصى بر پا مى‏شد و عزادارى و ذکر توسل به ائمه اطهارعلیهم السلام در عمق وجود مردم این شهر ریشه دوانده بود، جان تازه‏اى بخشید.

 شهید اکبر تولایى مسئول صوت و تکثیر نوارهاى کاست در هیئت بود که روزانه تعداد زیادى نوار را تکثیر مى‏نمود که کاست‏هاى این مداح اهل بیت بعضاً به اقصى نقاط کشور ارسال مى‏گردید. صداى شیوا با لهجه آذرى و مرثیه‏خوانى با سوز و گداز ایشان عشق و علاقه عزاداران را براى حضور در مجالس هیئت دو چندان کرده بود. براى او زمان مطرح نبود و هر مقدار که مستمعین پذیراى مداحى ایشان بودند او مى‏خواند. شور و شوق مردم و عزاداران و شیفتگان امام حسین علیه السلام به مصداق

»مستمع صاحب سخن را بر سر شوق آورد«

 باعث مى‏شد تا آقاى کریم خانى با تمام وجود براى امام حسین علیه السلام و حضرت ابوالفضل‏علیه السلام مرثیه خوانى نمایند. مجالس عزادارى ماندگارى از ایشان در هیئت حضرت ابوالفضل علیه السلام خوانسار به یادگار مانده است؛ مجالس توسل به باب الحوائج قمربنى‏هاشم در شب‏هاى تاسوعا، مجالس پر شور و حال شب‏هاى عاشورا و همچنین مجالس سوزناک و وصف ناشدنى شام غریبان از جمله این آثار ارزشمند مى‏باشد.

 اشعار زیباى خوانده شده توسط استاد محمّد على کریم خانى که در رثاى سقاى عطشان دشت کربلا حضرت ابوالفضل علیه السلام در شب تاسوعاى سال 1378 از شبکه دوم سیما پخش شده از این دسته آثار مى‏باشد ایشان نواى جانسوز:

 شام غریبان سحر ندارد رقیه امشب پدر ندارد را براى اولین بار در این هیئت نوحه‏خوانى نمودند.

 استاد کریم خانى با انتخاب زیباترین اشعار و زیباترین آهنگ‏هاى مذهبى مجالس منحصر به فردى بنام خود در این هیئت ثبت نمودند.

  


    تنها صداست که میماند

 

 این جمله را بارها شنیده‏اید که وقتى که حضرت داود پیامبر علیه السلام با صوت خوش مى‏خواند تمام کسانى که صداى او را مى‏شنیدند مدهوش مى‏شدند و از خود بى‏خود مى‏شدند و یک نکته در اینجا به نظر مى‏رسد که صوت داود نبى علیه السلام یکى از اعجازهاى او بوده است. مانند چهره‏ى حضرت یوسف علیه السلام و گاهى خداوند اعجاز خود را در برخى از افراد به تماشا مى‏گذارد یکى داراى هوش بسیارى است، یکى داراى چهره‏اى زیباست و یکى داراى صوت جمیل و مدهوش کننده‏ایست و استاد محمّد على کریم‏خانى یکى از همان کسانى است که خداوند متعال قدرت خود را بار دیگر در یک شخص نشان داده و به ظهور رسانده است.

 و به نظر من استاد کریم‏خانى یک پدیده مى‏باشد از این نظر که پدیده‏ها هر چند سال یا چند صد سال یک بار رخ مى‏دهند.

 این جمله را از یک دوست عزیز و خواننده پر توان حاج محسن حسن زاده شنیدم که نقل مى‏کردند در خدمت استاد محمّد رضا شجریان بودیم و ایشان صداى جناب آقاى کریم‏خانى را شنیدند و گفتند: »در 200 سال گذشته چنین صدایى با این وسعت و توان نداشتیم«.

 من با استاد محمّد على کریم‏خانى مجالس زیادى بودم هم درس گرفتم و هم درس پس دادم در واقع تکنیک‏هاى هم خوانى را از پدرم آموختم و تکنیک‏هاى اوج خوانى را از استاد کریم‏خانى فرا گرفتم.

 شاید کسانى باشند که نت‏هاى بالا را بخوانند اما به جرأت عرض مى‏کنم من کسى را ندیدم و نشنیدم چه در مداحان، چه در خوانندگان ایرانى که نت‏هاى بالا را با حجم صداى فوق‏العاده بخوانند معمولاً کسانى که بتوانند هجده یا نوزده نت را بخوانند از صداى شش دانگ برخوردارند )یعنى از نت سل زیر خط حامل تا دو یار بالاى خط حامل، یعنى تقریباً دو اکتاو و نیم. اما استاد کریم خانى قادر به خواندن بیست یا بیست و یک نت مى‏باشد یعنى سه اکتاو و این در موسیقى یک پدیده است.

 خاطره‏اى به ذهنم رسید. که عرض مى‏کنم روزى در هیئت سالار زینب‏علیها السلام که بنده از کودکى در آن شکل گرفتم در کنار پدر بزرگوارم بودم و استاد کریم‏خانى مشغول خواندن حب الحسین بودند و از تشویق‏هاى بسیار به شور آمدند و ناگاه اوج گرفتند و باعث سوختن دستگاه صوتى هیئت شدند.

 این را من به چشم خود دیدم از دوستان متخصص صدا سؤال کردم، گفتند که اسپیکرها ضعیف بودند و نتوانستند در مقابل آن صوت بالا مقاومت کنند.

 سخن بسیار و مجال کم و در آخر براى تمامى مداحان و خوانندگان عزیز آرزوى توفیق و موفقیت را دارم به ویژه براى استاد ارجمندم محمّد على کریم خانى که یک صداى ماندگار و کم نظیر مى‏باشد.

    چنگیز حبیبیان - خرداد 1390

   

 

 

محمّد اصفهانى و استاد کریم خانى

 

 به گفته محمّد اصفهانى:

 اولین آشنایى من با محمّد على کریم خانى بر مى‏گردد به چندین سال پیش که در مجلسى شرکت کرده بودم بعد از لحظاتى یک صداى رسایى در مجلس طنین انداز شد که پیش خودم گفتم اگر این خواننده، اوج این قطعه آوازى را بخوانند آن وقت مى‏شود روى چنین شخصى حساب کرد که دیدم خواند و به زیبایى فرود آنرا اجرا نمود و سپس مرثیه سوزناک حضرت رقیه علیها السلام را خواند.

 آقاى اصفهانى آشنایى با محمّد على کریم خانى را در آن مجلس به فال نیک گرفته و بعد از آن ارتباط خود را با این مداح اهل بیت عصمت و طهارت بیشتر نمودند به طورى که محمّد اصفهانى  در کارهاى ذیل از تجربیات ایشان استفاده نمودند:

 1- آلبوم تنها ماندم

 در قطعه روزى تو خواهى آمد

 شعر: محمّد على شیرازى

 شعر آواز: سعدى

 با یاد محمّد على کریم خانى

 2. یکى دیگر از این کارها حضور محمّد اصفهانى در شبکه تهران و اجراى زنده در موقع تحویل سال 1388 بود آقاى اصفهانى از ساعات آغازین روز اول فروردین به همراه گروه موسیقى شان به سرپرستى مهندس پویا نیکپور براى اجراى برنامه‏اى مفصل به محل شبکه‏ى تهران آمده بودند. محمّد اصفهانى برنامه‏هایش را در دو قسمت اجرا کرد. قسمت اول قبل از تحویل سال اجرا شد و قسمت دوم بعد از تحویل سال. برنامه‏ى دکتر در قسمت اول با اجراى یک آواز زیبا شروع شد که شعرى از حافظ و حضرت مولانا داشت و طرح آن از استاد محمّد على کریم خانى بود.

 ضمناً آقاى محمّد اصفهانى در مراسمى از برپایى مراسم بزرگداشتى براى ایشان در تهران به پاس خدمات محمّد على کریم خانى به خاندان عصمت و طهارت خبر داده‏اند.

 

 

نظرات مردم

 »آقاى کریم خانى در سه دهه اخیر مدّاح و خواننده‏ى بى‏نظیرى بوده و هست؛ مدّاحى صاحب سبک، با صدایى پر قدرت و گرم و دلنشین و حنجره‏اى استثنائى؛ در خواندنش به موقع و به جا از تحریرهاى متنوع استفاده مى‏کند، چه در مداحى، چه در خواندن آواز و نوحه‏ها و مولودى‏ها.

 

 به نظر اینجانب که 30 سال است مداحى مى‏کنم. حقّ مسلّم استاد کریم خانى است که یک چهره ماندگار معرفى شوند و مى‏توانند چهره ماندگار سال‏هاى آینده هنر مقدس مداحى باشند با آرزوى موفقیت روز افزون براى ایشان«.   سعادت اللّه محقق خوانسارى

 

 

 

استاد کریم خانی

 

صبح نیمه ی شعبان به اتفاق عزیزی رفتیم هیات ..هیاتی در جنوب شهر..انصافا هیاتهای جنوب شهر حال و هوای خودشون رادارند خصوصن اگر ترک زبان باشند..

الغرض جمعی از مداحان آمدند و مدیحه ی خود خوانندند و از اواسط مجلس استاد کریم خانی خالق اثر معرف"آمده ام آمدم ای شاه پناه بده.."به جمع پیوست و در آخر خود جمعیت را به فیض رسانید..

من که بعد از سی سال روضه و هیات رفتن همچین صدایی از مداحان نشنیده بودم تقریبا تا آخر مجلس در حیرت صدای استاد ماندم و هنوز هم هستم.

ایشان که گویا تسلطی به دستگاه آوازی نیز دارند با وجود اینکه عمری از ایشان رفته ودوران جوانی راسپری نموده اند در کمال زیبائی گوشه های ایرانی را مزین به مدایح اهل بیت میکردند که در روزگار ما بی نظیر می نماید.

وبلاگ امیر صفی صمغ آبادی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آمدم ای شاه پناهم بده

 

آمدم ای شاه ، پناهم  بده                   خط امانی ز گناهم بده
ای  حَرمَت  ملجأ  در ماندگان             دور مران از در و ، راهم بده
ای گل بی خار گلستان عشق           قرب مکانی چو گیاهم بده
لایق وصل تو  که  من  نیستم            اِذن به  یک لحظه نگاهم  بده
ای که حَریمت به  مَثَل  کهرباست       شوق وسبک خیزی کاهم بده
تاکه ز عشق تو گدازم چو شمع          گرمی جان سوز به آهم بده
لشگرشیطان به کمین من است         بی کسم ای، شاه پناهم بده
از صف مژگان نگهی کن به من            با  نظری ، یار و سپاهم  بده
در  شب  اول که  به  قبرم  نهند          نور  بدان شام  سیاهم  بده
ای که عطا بخش همه عالمی            جمله ی حاجات مرا هم بده

 

 

-استاد ! صدای شما در این آهنگ خیلی بغض آلود به نظر می رسد . واقعاً این طور بوده است ؟

بله واقعاً من آن اشعار را با بغض خواندم . از ساعت 8 تا 10 شب هر چه می خواندم درست در نمی آمد تا اینکه قبل از آخرین اجرا من دیگر خواندن را رها کردم . ده دقیقه نشستم تمرکز کردک و با وجودی که گریه ام گرفته بود جلوی گریه ام را گرفتم . به عظیمی نژاد گفتم این دیگر آخرین اجرای من است . وقتی برای اجرا آمدم بغض گلویم را گرفته بود . ناامید شده بودم و فکر می کردم این بار هم اجرای خوبی نخواهد شد . با صدای گرفته و بغض آلود و ناامیدانه آخرین بار این اشعار را خواندم که آریا گفت خوب است .

-در چه سالی این اشعار را اجرا کرده اید ؟

سال 86 من این اشعار را به همراه آهنگی از آریا عظیمی نژاد اجرا کردم .

-چقدر برای این اجرا دستمزد گرفتید ؟

دستمزدی نگرفتم. این اجرا را نذر حضرت رضا (ع) کردم و امید دارم که صله اش را خود آقا به من بدهند . من حتماً صله ام را از آقا می گیرم .

-دوست دارید آن صله چه باشد ؟

( گریه ) به وقت مرگم حضرت بر بالینم حاضر شود .

-شما مداح مشهوری هستید مداحی معروف « حسین (ع) آرام جانم حسین (ع) روح و روانم » که به ویژه در ماه محرم از تلویزیون پخش می شود یا مداحی مشهوری که برای حضرت زینب (س) داشتید و مردم با آن ارتباط روحی و قلبی دارند می خواهم بدانم این مداحی که برای حضرت رضا (ع) داشتید در کارنامه حرفه ای شما چه جایگاهی دارد ؟

من برای خود امام خواندم ، به عشق امام رضا (ع) . حقیقتش نمی دانستم چطور باید بخوانم . اصلاً فکر نمی کردم این مداحی این قدر مورد توجه مردم قرار گیرد و ماندگار شود . من فکر می کنم این کار کاری قدسی و الهی بود و خود حضرت می خواست که این مداحی ماندگار و جاودانه شود . باورتان نمی شود ولی بعد از آن ماجرا من هر چه تلاش کردم دیگر نتوانستم اجرای خودم را تکرار کنم . آن اجرا برای خود من تکرار ناشدنی شده است. چون در آن لحظه ها خود حضرت رضا (ع) نظر کرده بود . خودش مهندسی کرده بود و داده بود دست آدم ناشی مثل من و من فقط اجرا کننده این اشعار بودم .

-این مداحی چه بازتابی بین مردم داشته است ؟

من می بینم اکثر مردم در موبایل هایشان این مداحی را دارند . هر وقت که از تلویزیون یا رادیو پخش می شود مردم را یاد امام رضا (ع) می اندازد . همین که کسانی به حضرت توسل پیدا کرده یا یادی از ایشان می کنند برای من کافیست .

-شما در این مداحی هم مثل بقیه مداحی هایتان ته لهجه ترکی بسیار شیرینی دارید که حلاوت این اشعار را بیشتر کرده است .

شما لطف دارید . من چون اصالتاً اهل قزوین هستم و همسرم هم آذری زبان است اجراهای ترکی هم دارم. در این مداحی هم آن ته لهجه ترکی هست که به دلیل لطافت و زیبایی لهجه ترکی ، این اجرا را شیرین کرده است .

این مصاحبه در شماره اخیر نشریه حرم چاپ شده است.  (چهارم مهر 1389 )

وبلاگ پنجره بهشتی

شنیدن، سودی بیشتر و زودتر دارد تا سخن گفتن

 

 

 

 

 

نمی‌دانم چه سری در این صداست که هروقت بلند می‌شود، ناخودآگاه میخکوبم‌می‌کند و همیشه هرجا هستم، روی زمین سرد و بی روح زانو می‌زنم و می‌نشینم و تکیه می‌دهم به دیوار.

 

«آمده‌ام شاه پناهم بده، خط امانی زگناهم بده»
امشب اما فرق می‌کند. با همه سرو صداهای ماشین، با چراغ‌هایی که مثل همیشه روشن است.
دست می‌برم و برای چندمین بار شماره استاد را می‌گیرم. نمی‌دانم چقدر از تولد این صدا می‌گذرد اما می‌دانم گرمی این نفس را هیچ روزگاری کهنه نخواهد‌کرد. انگشتم، از حلقه آخر شماره‌گیر که بیرون می‌آید، صدایی در گوشی می‌پیچد:
بله بفرمایید؟
صدای استاد خوشحالم می‌کند. دوست دارم همین اول کلامی‌برویم سر اصل مطلب. بی هیچ مقدمه و تفسیری می‌خواهم از همان راه دور، گرمی نفسش را بریزد توی خطوط ارتباطی و ...
احتیاج به معرفی خودم نیست؛ نام مشهد همه چیز را روشن می‌کند.
استاد همانجا صدایش توی گوشی می‌پیچد:
«لایق وصل تو که من نیستم...»
استاد کریم خانی 40 سال است که می‌خواند اما دلچسبی هیچ کدام از کارهایش به اندازه این آهنگ در مایه دشتی، نبوده است. استاد حتی اشاره دارد کلیپ‌های مختلفی برای حضرت رضا(ع) داشته است و هر وقت مشهد است، در حرم مطهر برنامه مناجاتنامه‌خوانی‌اش ردیف است اما نمی‌داند در واژه‌های شعر چایچیان چه رازی نهفته است که این‌قدر مستقیم درروحش تاثیر می‌گذارد.
دوباره صدایش را بلند می‌کند، در همان مایه دشتی
«آمده ام شاه پناهم بده، خطی امانی زگناهم بده»
هنوز هم باورش نمی‌شود بعد از اجراهای مختلف در آن شب، سرانجام یک کدام از آن‌ها به جواب رسیده باشد. می‌گوید: از ساعت 8 شب تا 11 مدام در شکل‌ها و زوایای مختلف با آقای عظیم نژاد اجرا داشتیم اما هیچ‌کدامشان به دل نمی‌چسبید. نمی‌دانم لحظه آخر چه حسی داشتم. گوشه‌ای ایستاده بودم و یک‌نفس خواندم و آخرش این شد که می‌بینید. حالا خودم هم می‌نشینم پای کارها در شبکه‌های مختلف و هرجا که صدای«آمده‌ام شاه پناهم بده» بلند می‌شود، دلم می‌لرزد، دوست دارم به واسطه همین تاثیر کوچکی که دارد، حضرت بگذارد خادمش باشم.
استاد کریم خانی آرزو دارد بعد از فوتش، همینجا و کنار حضرت دفن شود اما می‌گوید شرطش خادم بودن است و به خاطر همین، اولین خواسته‌اش این است که خادم حضرت شود. قرار است تولد امام حسین(ع) را مشهد باشد و در حرم امام رضا (ع)، تا دوباره در جمع مشتاقانش صدایش را بلند کند و همه در حظ شنیدن شعر حسان چایچیان شریک شوند:
آمده‌ام شاه پناهم بده خط امانی زگناهم بده

 

 

 

 منبع : وبلاگ غریب طوس

 

  

 

 

 

همایش بزرگ

 

بر عالم سرما زده گرما دادند           خورشیدترین تو را به دنیا دادند

 

اول از همه ولادت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) و هفته ی زن رو تبریک میگم .

امروز رفته بودیم «همایش بین المللی رسالت جهانی اسلام » اول همایش همین که از در رفتم تو و آقای فرزاد جمشیدی رو روی سن دیدم از خوشحالی می خواستم بال در بیارم. باورم نمی شد آقای جمشیدی بود با اون کلمات دلنشین و زیبای همیشگی در مورد حضرت زهرا س صحبت می کرد. بعدش حاج آقا عاملی در مورد مسائل قفقاز فرمایشاتی داشتن . و بعدش از استاد کریمخانی دعوت کردن بیاد روی سن. وای اینو دیگه باورم نمیشد! با اون صدای گیراوزیبا شون مولودی خوندن و اون شعر معروف : آمدم ای شاه پناهم بده... دلمون رفت حرم حضرت ثامن . بعدش حب الحسین رو خوندن . رسما حضار مست شده بودند از این همه زیبایی.

وبلاگ خلوتگه راز

http://tashakoli.blogfa.com/post-27.aspx

 

 

 

 

 

 

 

 

   از دوران طفولیت درِ خانه‏ى امام حسین علیه السلام مداحى مى‏کردم از آن زمان، عاشق و شیداى سالار شهیدان بودم و علاقه زیادى به خواندن و مداحى براى این امام مظلوم داشتم آن زمان تعزیه خوانى فراوان بود و یادم مى‏آید در تعزیه‏ها ((چند بیتى)) در رثاى امام حسین علیه السلام مى‏خواندم به خصوص در روز عاشورا دو سه بیت خواندم، آرزویم این بود روزى برسد و بتوانم براى مردم و به عشق امام حسین علیه السلام بخوانم. 

 

محمّد على کریم‏خانى

 

 

 

 

 

 

 

 لطف و محبت امام حسین علیه السلام است که مى‏توانم این طور مداحى نمایم و به خاطر این عنایت و توجه، تا عمر دارم براى آن امام مظلوم مى‏خوانم و من گمان نمى‏کنم بالاتر از نوکرى درِ خانه امام حسین علیه السلام جایگاهى باشد.  

 

محمّد على کریم‏خانى

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 توصیه من به جوانان این است که بدانند راه انحرافى بن بست است و راه و مسیر اصلى، راه و طریقت امام حسین علیه السلام مى‏باشد، به امام حسین علیه السلام قسم هر چه در زندگى دارم از لطف و مرحمت آن امام همام دارم و تا عمر دارم برایش مى‏خوانم.

 

محمّد على کریم‏خانى

 

 

نظرات 2 + ارسال نظر
مریم 2 آبان 1391 ساعت 17:52 http://www.ADONIYA.ir

سلام. اگه دنبال جایی می گردی که بتونی وبلاگ قشنگتو اونجا ثبت کنی و از مزایای زیر به صورت کاملا رایگان استفاده کنی به سایت آدونیا یه سری بزن.
1- افزایش بازدیدکنندگان وبلاگ شما حداقل 2 برابر
2- شرکت در قرعه کشی ماهانه
3- ثبت وبلاگت به صورت رسمی در سایت رسانه های دیجیتال
4- ثبت وبلاگت به صورت کاملا رسمی در سایت ساماندهی وبگاه های ایرانی
5- افزایش بازدید تضمینی و بدون تقلب
و ...

www.ADONIYA.ir

مریم 22 تیر 1392 ساعت 12:17

استاد باعث افتخار نرجه هستی.مرسی ازت

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد